Met een fiets van bamboe de wereld veranderen

Madelief Emmens blogt: een fiets van bamboe, dat zie je niet zo vaak. Gek eigenlijk, want het is niet alleen een super mooi natuurproduct, het is ook nog eens hartstikke duurzaam. Bamboe gaat ontzettend lang mee, het is sterker dan staal! En het absorbeert maar liefst 70% meer co2 dan een normaal bos. Hoe je aan zo’n fiets komt? Ferander verkoopt prachtige handgemaakte bamboefietsen: en waarom ze dat doen is heerlijk eerlijk.

 

blog_ferander_herenfiets

 

De eerlijke fiets
De Ferander bamboefiets: deze milieuvriendelijke stadfiets is goed nieuws voor de natuur én voor de mensen die het produceren. Ferdinand en Jaap, de founders van dit fietsbedrijf, kwamen tijdens hun reis naar Ghana veel jongeren tegen die kampten met het grote gebrek aan werkgelegenheid. Ferdinand vertelt: “We besloten ons ondernemershart in te zetten voor deze jongeren en begonnen vorig jaar met Ferander. Ons doel is om structureel werkgelegenheid te creëren in Afrika met de verkoop van onze Ferander fietsen”

 

Van bamoebos naar bamboeros
Hoe zo’n stadsfiets wordt gemaakt? De bamboe wordt verzorgt en geoogst door boeren in Ghana, Ghanese jongeren maken de frames van de bamboe en leren zo al werkende een vak, vervolgens worden de frames in Nederland door een sociale werkplaats afgemonteerd. En voilá: klaar voor de start. Ferdinand: “Iedereen in de Ferander-cycle krijgt een eerlijk loon en 50% van de uiteindelijke winst gaat terug naar Afrika, waar het geïnvesteerd wordt in werkgelegenheidsprojecten.”

 

Think Big, Act Small
Het streven van Ferander is om zo’n 2000 fietsen per jaar te verkopen. Ferdinand: “Ons motto is ‘think big, act small’. We hebben een ambitie om op grote schaal verandering te brengen, maar we geloven in de kracht van lokaal ondernemen. Ons doel klinkt misschien onhaalbaar, maar geen zorgen, we blijven nuchtere Hollanders. In Nederland worden er per jaar zo’n 300.000 stadsfietsen verkocht, als 1% daarvan een Ferander Bamboefiets is, hebben wij onze missie volbracht!”

 

Verander de wereld. Eén fiets per keer.

Als je meer wilt weten over Ferander (of voor jezelf zo’n bamboe eyecandy wilt bestellen) vind je meer informatie op www.Ferander.bike.

Share Button
Tags: , , ,
Bekijk meer berichten over: Design

Ontdek meer

Praat mee

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden aangegeven met *.