11 tips voor een rustige Sinterklaas tijd

Sacha blogt: het is bijna onmogelijk om onopgemerkt alleen de Sinterklaas tijd met een enkele keer schoen zetten en Sinterklaasavond voorbij te laten gaan. Veel (groot)ouders verzuchten achteraf dat ze blij zijn dat de Sint tijd voorbij is!

 

02_L Onze Suus magazine nov 2014_sinterklaasliedjes

Al voor de aankomst van Sint in Nederland is dagelijks het Sinterklaasjournaal te zien. Zelfs onze dochter van 12 kijkt daar nog naar Dan volgen alle ingeplande activiteiten zoals de aankomst van de Sint in Nederland, vervolgens in eigen dorp of stad, op school, de sportschool en in winkels. Ook kun je je niet onttrekken aan aantrekkelijk snoepgoed, de vele Sint en Piet afbeeldingen en de enorme hoeveelheid advertenties en reclames op TV. Overal komen kinderen Sint wel tegen.

 

Nu komt daar nog, extra verwarrend, de hele Pieten discussie tussendoor fietsen waardoor ook het heerlijk avondje een andere dimensie gaat krijgen.

 

Stapels cadeau’s

Vorig jaar hebben we met ons gezin een gezellige avond gevierd die tot laat heeft geduurd, omdat we met aandacht voor elkaar op een grappige wijze Sinterklaasavond hebben gevierd. De leeftijd 11-25 is namelijk ook erg leuk om Sinterklaasavond mee te vieren. Dat voelde echt heel anders dan de pakjesavonden die binnen een half uur voorbij waren omdat de berg cadeaus al was uitgepakt nog voordat je überhaupt kon zien dat het een berg was.

 

Misschien wat overdreven, maar als ik nog terugdenk aan de stapel, waar wellicht maar 2 pakketjes per kind van onszelf tussen zaten, kwam de rest bij opa’s en oma’s vandaan. “We maken het niet te gek hoor” en vervolgens “ik zag toch iets leuks, kon het niet laten liggen”.

Vervolgens groeide de stapel snel aan met een chocoladeletter, een zakje pepernoten, een klein cadeautje, een groot cadeautje, een grapje tussendoor en wat ze nog tegenkwamen of echt niet kon laten liggen. De berg rees!

 

Zelf had ik een trucje bedacht. De kinderen hadden vaak echt niet meer in de gaten wat ze kregen, en toen ze klein waren, pakte ik ongemerkt iets waar ze niet direct aandacht voor hadden ertussenuit en legde het in de kast voor een ander moment. En echt, ze hadden het niet door. Heel soms kwam er wel een opmerking, maar dan deed ik net alsof ik het ook niet meer wist wat er allemaal door Sint was gebracht. Hilarisch maar waar, gaf ik het cadeau gewoon op een ander moment!

 

Herkenbaar die Sintstress?

 

Dan zijn er wellicht twee mogelijkheden. Je vind dit helemaal prima en hebt geen probleem met springende kinderen die weken lang in ‘hieperdepiep’ stemming zijn. Mogelijk heb je zelf een manier gevonden om rustig door de Sintstress heen te komen.

Of

Je zoekt naar een oplossing voor een aantal Sint stress problemen.

 

11 tips om de Sinterklaas tijd relaxed door te komen

 

 • Maak een Sinterklaasperiodekalender vanaf de week voor aankomst van Sint in Nederland. Plan daarin de belangrijkste momenten, dus aankomst Sint Nederland (Sint op TV), Aankomst in eigen stad of dorp, en de Sinterklaasvieringen waar je niet ‘onderuit’ kunt. Knip, plak, schilder, schrijf, als het maar duidelijk is voor je kinderen wat er staat te gebeuren!

 

 • Plan een vragenvuurtje en beantwoord alle vragen die je kinderen hebben over Sint op dat moment. Google er op los, ga knutselen, pepernoten bakken of wat je maar wilt en hang daarna de kalender achter een gesloten kastdeur! Zo wordt niet steeds de aandacht naar de kalender getrokken en dus naar Sinterklaas!

 

 • Verstop de speelgoedfolders van de grote speelgoedketens of breng ze snel naar de papierbak, als je al niet een sticker op je deur hebt “geen reclamedrukwerk”. Daarmee bereik je dat hun eigen creatieve denken, de wensenlijst zal vormen en niet de hypes van nu.

 

 • Natuurlijk koop je geen producten met een Sint of Piet op de verpakking dan trekt het ook geen aandacht!

 

 • Spreek een wensenlijst af van maximaal 5 dingen, op volgorde van wat ze het liefste willen en laat je kind dat lijstje in de schoen doen. Voordeel is dat ze niet alles vragen en je echt weet wat ze het liefst willen hebben. Krijg je een verlanglijstje met 20 dingen, dan weet je nauwelijks zelf waar je kind voor gaat.

 

 • Spreek met je kinderen af hoe vaak ze hun schoen mogen zetten. Handig is om met kinderen van te voren te overleggen dat Sinterklaas voor alle kinderen cadeautjes heeft, maar dat ook Sinterklaas de inhoud van zijn portemonnee of pinpas wil verdelen over alle kinderen. Dus zet je vaak je schoen dan krijg je vaak kleine dingen of soms zelfs niets. Zet je één of twee keer per week je schoen dan maak je kans op een echt cadeautje.

 

 • Wees creatief in het bedenken van cadeautjes. Het hoeft niet altijd een echt pakje te zijn. Een leuk schoencadeautje is bijvoorbeeld ook een uitje samen met papa en/of mama naar het bos en daarna een frietje eten. Sint stopt dan een brief in de schoen, daarin staat dat er voor mama en …….. iets lekkers klaarligt bij de snackbar.

 

 • Pak een rol plakband en plak je mond af, of die van je kinderen als jij of zij te vaak het woord Sint of Piet noemen! Dit wordt dikke pret en uiteindelijk valt het vanzelf stil. Tip uit ervaring 😉 Voed de de Sintstress niet met zinnen als: ‘vraag maar voor Sinterklaas’, ‘Pas op!… als Sinterklaas het ziet’, ‘Kijk, daar gaat Piet’, etc.

 

 • Geef je kind als Sinterklaas binnenkomt het eigen beheer over een zak met pepernoten of gemengd strooigoed. Zet op de kalender hoeveel dagen hij of zij ermee moet doen. Is je kind nog klein, dan verdeel je de zak in het aantal dagen en kan je kind elke dag een zakje pakken. Laat verder los wat hij of zij ermee doet en zelfs wanneer het iets eet, ook al is het vlak voor het eten! Een kind dat het dus de eerste dag in zijn geheel opeet, krijgt helaas de rest van de periode niets meer, één die zuinig is, heeft elke dag wat en houdt misschien nog over. Je zult zien dat veel kinderen minder zullen snoepen door deze tactiek. De focus wordt namelijk verlegd van het zeuren naar het al hebben en het zelf mogen beheren. Echt, het werkt! J

 

 • Accepteer de rest van de stress of kies ervoor je kind te vertellen dat Sinterklaas, net als een toneelstuk, gewoon een verzinsel is (misschien ooit echt gebeurd, traditie, etc) en dat jullie als ouders de cadeautjes regelen. Mijn ervaring is dat de Sint tijd voor je kind leuk blijft, maar de teleurstelling minder groot is als het anders gaat bij andere kinderen. Je legt dan namelijk uit dat elke ouder anders met dingen omgaat, maar je kind kan nooit het gevoel krijgen dat Sinterklaas voor de één beter zorgt dan voor de ander. Je vermijd hiermee grotendeels gevoelens van ‘minder’ zijn, ‘niet goed genoeg’ zijn en het opboksen tegen andere kinderen.

 

 • Speel op Sinterklaasavond het Sinterklaassurprisespel. Hier heb ik al eerder een blog over geschreven. Het spel is nu heel voordelig verkrijgbaar bij OpzijnPlek en zelfs gratis bij bestellingen vanaf € 75,00!

 

Blog_opzijnplek_sinterklaassurprisespel1

 

Zo wordt jouw Sint tijd met kinderen een leuke tijd met plezier voor jullie allemaal!

Share Button
Tags: , , , ,
Bekijk meer berichten over: Cultuur, Geen categorie

Ontdek meer

Praat mee

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden worden aangegeven met *.